Home > Actueel > Nieuws > BD: 'Tweedehands Goederenmarkt floreert in hecht Overlangel'

Actueel

Nieuws

BD: 'Tweedehands Goederenmarkt floreert in hecht Overlangel'

13 juli 2012 - Door Bert van der Linden

OVERLANGEL - Zondag weten koopjesjagers feilloos de weg te vinden naar het anders zo rustige dorp Overlangel. Dan slaan ze hun slag op de Tweedehands Goederenmarkt die voor de vijfentwintigste keer wordt gehouden. Daarom gaat bij de hoofdingang aan de Oude Graafsestraat een lange rode loper uit. Verder krijgt iedereen bij de entree een gratis lot en bovendien is ook de draaimolen gratis.

Wilma van der Loop, ťťn van de pioniers van de stichting, is er stellig over: "Wij hebben hier de grootste tweedehandsgoederenmarkt van heel Noord Brabant."

Herman Voet (71) rekent voor: " De driehonderd kramen en grondplaatsen beslaan minstens anderhalve kilometer." Hij is vanaf het prilste begin de man die de kramen indeelt. "De eerste keer, in 1988, hadden we er precies 88", herinnert hij zich. "Wilma en ik zaten beiden in het bestuur van voetbalvereniging OKSV en we hadden een rommelmarkt opgezet om het 40-jarig jubileum te financieren. Het jaar daarop bestond korfbalvereniging TOG ook 40 jaar." Van der Loop: "Toen hebben de besturen de koppen bij elkaar gestoken. We haalden er carnavalsvereniging De Nachtgravers bij en met z'n drieŽn zijn we toen verdergegaan."

"Tegenwoordig staat bijna het hele dorp vol kramen. De wijk Asboom 1 was nog maar amper opgeleverd of we hadden de straten al in gebruik", lacht Voet. Het succes is volgens beiden voor een groot deel te danken aan de hechte gemeenschap. "Veel mensen in Overlangel, Neerloon en Keent nemen een kraam of gaan met hun overtollige spullen voor hun eigen oprit zitten, waar ze overigens keurig voor betalen", haast Voet zich te zeggen. " Ook buitendorpse familieleden willen dan wel een kraam huren." Beide organisatoren zijn vol lof over de medewerking die ze krijgen van de bewoners. "Theo Lam bijvoorbeeld is de eigenaar van een groot weiland. Hij zaait er bewust nooit maÔs en zorgt ervoor dat de wei goedgemaaid is zodat die gebruikt kan worden als parkeerterrein, waar leden van carnavalsclub en toneelvereniging zorgen voor de afwikkeling van verkeer." Leden van de organiserende verenigingen moeten de handen flink uit de mouwen steken. "Er gaat veel werk zitten in het werven van de kramen maar op de dag zelf is het tot de officiŽle opening om 9 uur, ook hectisch. Om 04.15 uur al ontbijten we met een man of twaalf bij mij in de keuken waarna iedereen meteen de straat opgaat om kooplieden op te vangen en kassa's bemannen. Om 05.00 uur vullen kooplui hun kramen en is er zelfs al levendige handel. Dat houd je echt niet t
egen."


Herman Voet en Wilma van der Loop zijn al 25 jaar betrokken bij de organisatie van de rommelmarkt in Overlangel.
foto Ruud Rogier

Bron: Brabants Dagblad

Volg ons ook via: Facebook, Twitter en Instagram Instagram
© Copyright 2023 - Alle rechten voorbehouden