Home > Actueel > Nieuws > Het Nachtgravers schopje van: Sjaak Ermers

Actueel

Nieuws

Het Nachtgravers schopje van: Sjaak Ermers

10 februari 2021 - Iedere 2 weken wordt het schopje doorgegeven aan een Nachtgraver die over zijn of haar favoriete carnavalsmoment vertelt. We hopen dat we de lezers hiermee toch een beetje een carnavalsgevoel kunnen geven.

Bedankt voor het doorgeven van het schopje Hanny, ik weet niet meer precies wat we hebben afgesproken maar als het weer mag zullen we het er, onder het genot van een biertje, nog wel eens over hebben.

20 jaar heb ik in de raad van 11 gezeten waar ik veel leuke momenten heb meegemaakt. Het moment dat ik bij de raad van elf kwam was er een kleine crisis net als een paar jaar geleden, de vraag was toen ook blijven de Nachtgravers nog wel bestaan?

Er zijn toen 3 nieuwe bestuursleden gekomen en 4 nieuwe raadsleden. Na vele leuke jaren in de raad is er één moment toch wel echt het hoogtepunt, dat was het prins zijn. Vele jaren stond ik toen al op de lijst van prinskandidaten en in 2011 was het dan eindelijk zo ver.

Na een mooie onthulling bleven we met 3 kandidaten over en kwam ik uiteindelijk als prins van het Nachtgraversrijk naar voren. Vervolgens mocht ik de adjudant bekend gaan maken. Mijn keuze was op Jan Reijs (de Post) gevallen omdat ik in de raad al een goede klik met hem had en hij houd ook wel van een biertje en is ook veel op de dansvloer te vinden. Ik had me achteraf geen betere kunnen wensen. `

Als pages had ik gekozen voor Ilse Voet en Heidy van der Wielen, die hadden al een jaar ervaring dus dat zat wel goed. Na vele felicitaties en een mooie feestavond hebben we als afsluiting nog zo`n 200 eieren bij ons thuis gebakken. Helaas was `t Kon niet aanwezig bij de prinsonthulling, als verassing heb ik de volgende dag een serenade in het café gehad. Als echte NEC fan hebben we foto`s met de raad van 11 in het Nijmeegse Goffert stadion mogen maken, voor vele raadsleden was dit een hele beleving om een keer in een echt stadion te komen.

De eerste uitwisseling was naar Batenburg, op het eind van de avond waren er meer Nachtgravers binnen dan mensen uit Batenburg zelf, dus onze naam deden we daar eer aan. Na een aantal leuke uitwisselingen, met als hoogte punt het avondje Megen, brak dan eindelijk de carnaval aan. Op vrijdagavond was het 50 bal, het was een leuke verassing dat de hele buurt in het NEC ROOD ZWART GROEN verkleed binnen kwam, dat was een schitterend gezicht. De sleuteloverhandiging was op zaterdag ochtend in het gemeentehuis in Ravenstein, dit was tevens de laatste keer omdat het er te gezellig en druk werd en er iets te veel bier doorheen ging, om 13.00uur was het bier allemaal op. Op zaterdagavond eerst traditie getrouw naar de kerk toe, en daarna barste het feest los in de Petjesbar.Op zondagmiddag met een lichte kater naar de optocht in Herpen kijken, naar de mooie Langelse wagens, en daarna met z`n alle een feestje bouwen bij Thekes en afsluiting nog lekker bij familie Barten Nasi en shoarma gegeten.

Op maandagmorgen eerste nog de prinsenwagen opbouwen en klaarzetten, daarna kon ik zelf van een mooie hoogte op de prinsenwagen de mooie Langelse optocht bekijken. Aansluitend zijn we in de Petjesbar nog tot de late uurtjes doorgegaan.

Op dinsdag ochtend zijn we met de hele raad bij en aanhang bij jeugdprins Justin wezen ontbijten. Justin is een echte Ajaxcied, ondanks dat heb ik ontzettend veel schik met hem gehad.

Bij de kindermiddag op dinsdag dachten ze mij te slim af te zijn. Het is altijd een sport om het schopje van de prins af te pakken want dan moet de prins een fustje bier geven. Thuis hebben ze het hele huis op z`n kop gezet om het schopje te zoeken. En tijdens de kindermiddag moest ik mezelf om gaan kleden en Rob Wieland dacht even mijn schopje om te wisselen met een schopje waar op stond fustje bier. Gelukkig heb ik zelf een ander schopje aan kunnen komen om hem na te maken, deze was niet te onderscheiden van de echte.

Tijdens het afsluitbal was het ook erg leuk om te zien dat alle jeugdgroepen weer terug naar Langel kwamen om samen de carnaval af te kunnen sluiten. Om nog een jaar prins te zijn was voor mij niet zo`n moeilijke keuze na zo`n mooi eerste jaar.

Het 2e jaar weet je wat er komen gaat en beleef je het op weer een andere manier dan het eerste jaar maar ook hier heb ik ontzettend genoten. De pages waren dit jaar wel anders. De keuze voor mijn dochter was niet zo moeilijk, alleen kiezen tussen mijn schoondochters (inmiddels ex schoondochters) was best moeilijk, vandaar dat ik een primeur had met 3 pages aan mijn zijde.

Na 20 jaar in de raad van elf was het tijd om afscheid te nemen. Bij de raad stoppen dat kon ik in ieder geval met een gerust hart, mijn dochter in het bestuur en mijn 2 zoons in de raad van elf dan gaat het zeker goed komen met de Nachtgravers. Het laatste jaar dat ik in de raad zat was daarom ook wel een bijzonder jaar om dit nog mee met maken met alle 3 mijn kinderen. Helemaal afscheid nemen van de Nachtgravers dat kan ik niet, zo draai ik met Henrieeee (ook wel bekend als Heinz) al ruim 20 jaar de lantaarnpalen mee om voor de optocht. Af en toe mee naar een uitwisseling gaan dat is ook iets wat erg leuk is.

En mijn schoonvader is gestopt met het rijden van de prinsenwagen dus dit heb ik nu van hem overgenomen. Mee opruimen op woensdag na de carnaval doe ik ook altijd, altijd leuk om met z`n alle terug te kijken op de carnaval. De laatste jaren staat Hannie Voet dan voor ons klaar om daar nog even lekker wat te gaan eten, dat is altijd goed geregeld door Hannie bedankt hiervoor!

Helaas moeten we dit jaar een jaar carnaval overslaan, dat is toch wel erg jammer, daarom hopen we maar dat we er volgend jaar weer een mooi feest van kunnen maken in het Nachtgraversrijk. Waar jong en oud er samen altijd een feestje van maakt!

Ik wil het schopje doorgeven aan een echte Nachtgraverin, 25 jaar bestuurslid geweest en nu erelid van de Nachtgravers dat is niet niks. Hierbij gaat het schopje naar Janny van den Elzen!

(We zullen met het Nachtgravers schopje door gaan tot aan halfvasten en het dan weer voortzetten als het nieuwe carnavalsseizoen begint.)

Het Nachtgravers schopje van...
Volg ons ook via: Facebook, Twitter en Instagram Instagram
© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden