Home > Actueel > Nieuws > Het Nachtgravers schopje van: Paul van der Wolk

Actueel

Nieuws

Het Nachtgravers schopje van: Paul van der Wolk

11 januari 2023 - Iedere 2 weken wordt het schopje doorgegeven aan een Nachtgraver die vertelt over zijn of haar herinneringen aan carnaval in het Nachtgraversrijk. Ditmaal aan het woord; Paul van der Wolk.

Beste Nachtgravers,

Het moet de winter van 1995 geweest zijn waar ik door vrienden uit Ravenstein werd aangesproken dat er klasgenoten op het TBL waren die een carnavalsclub wilde oprichten. Helaas hadden waren er in deze leeftijdsgroep maar weinig jongens en daarom zochten ze aanvulling van buitenaf. Na een korte sollicitatie op het trainingsveld van OKSV werd ik aangenomen als volwaardig lid.

Paul van der WolkVerder dan het hoge water in Keent was ik niet eerder aan deze kant van Ravenstein geweest en ontdekte daar een compleet nieuwe wereld die me steeds beter beviel en waar ik leerde dat een kleine gemeenschap groot kan zijn.

Het eerste jaar in de fantastische zwart wit geblokte kielen vierden we carnaval in de Petjesbar, wat een geweldig ervaring was dat. Voor mij was het dankwoord aan het eind van de avond waarin ook onze piepjonge club werden genoemd een hoogte punt. Vanaf dat moment waren we een echte CV en kon het bouwen beginnen.

In die tijd was er overal te weinig bouwruimte, iets wat je tegenwoordig niet meer ziet. Via via kwamen we helemaal achter in Keent bij Jan Janssen in een veldschuur terecht. Met wat plastic en zware bouwlampen hielden we ons warm en bouwde we onze eerste creatie. Ik was vanaf dat moment verkocht aan het bouwen en de gezelligheid die erbij komt kijken.

De eerste jaren liepen we onze optochten op zondag in Ravenstein en op maandagochtend in Langel om traditioneel samen met Gauw Blauw op de Be Kamps Brink te eindigen tot er een stokje voor werd gestoken. De eerste optochten met kleine wagens bij de junioren maar als snel maakte we de overstap naar het grote geweld bij de senioren. De strijd aan gaan met Eh Lot Gefrot, PLOG, Gauw Blauw en uiteraard de hoeveelheid wagens uit Herpen.

Paul van der WolkHet diepte punt zat hem direct al in onze eerste senioren wagen waarbij in Ravenstein al een kop afbrak wat helaas in de avond en nacht niet meer te herstellen was waardoor we de optocht in Overlangel anders moesten lopen dat gedacht. Later hebben we wel vaker pech gehad met lekke banden of poppen die konden afbreken. Er waren natuurlijk meer dan voldoende hoogtepunten, die ik zeker niet meer zal vergeten. De eerste keer 1ste bij de senioren wat als een verrassing kwam zal me altijd bij blijven, maar het grootste, mooiste en meeste memorabele is onze overwinning in 2006:

11 jaar Ge Kunt me wa vlogen voorbij

Door de hoeveelheid bouwruimte bij de familie van Heumen konden we helemaal los gaan. Van begin tot eind alles klopte, alles was tot de details verzorgd. Nu bij het schrijven krijg ik er nog kippenvel van. In de jaren daarna ging het zoals het bij vele clubs gaat langzaam minder. Mensen gaan samenwonen en er komen kinderen waardoor het dan mooi is geweest. Gelukkig zijn we er ieder jaar nog bij en kijk ik met trots naar andere kartrekkers die onvermoeid door blijven gaan, klasse! Mocht je nog nooit gekeken hebben ga dat dan vooral doen: www.cvgkmw.com en anders praat ik je graag nog bij!

Persoonlijk heeft niet alleen het carnaval maar de hele way of life mij zo verliefd gemaakt dat ik hier zelfs 2x naar toe ben verhuisd. Het Ravensteinse is er volgens mij al even uit al denken andere daar soms nog anders over.

Omdat het carnaval mijn eerste stappen in Overlangel waren en ik daarmee ben opgegroeid wilde ik graag iets terug doen en heb daarom mijn eerste stappen in het bestuur gezet. Waarbij we in 2022 nog een beperkte vorm van carnaval hadden maak ik het dit jaar voor het eerst helemaal mee. Deze groep enthousiaste mensen gaat ervoor om het carnaval hier draait te houden en daar draag ik graag mij steentje aan bij.

Paul van der Wolk

Laten we met z'n allen ervoor zorgen dat het carnaval in het Nachtgraversrijk nog lang zal blijven bestaan.

Ik zie jullie allemaal 28 januari bij Thekes voor de pronkzitting en anders tijden de carnaval in de tent!

Ik schuif het schopje graag door naar Frans-jan van Munster een van de grote namen uit de tijd van Eh Lot Gefrot een misschien wel bijna vergeten carnavalsclub.

Het Nachtgravers schopje van...
Volg ons ook via: Facebook, Twitter en Instagram Instagram
© Copyright 2023 - Alle rechten voorbehouden