Home > Actueel > Nieuws > Het Nachtgravers schopje van: Theo Megens

Actueel

Nieuws

Het Nachtgravers schopje van: Theo Megens

8 februari 2023 - Iedere 2 weken wordt het schopje doorgegeven aan een Nachtgraver die vertelt over zijn of haar herinneringen aan carnaval in het Nachtgraversrijk. Ditmaal aan het woord; Theo Megens.

We beginnen met een dank je wel aan Frans-Jan voor het doorgeven van het schopje aan mij.

Frans-Jan was benieuwd hoe ik Carnaval beleef, gezien door de camera?
Ik moet je zeggen dat ik mijn eerste carnavalsfoto's maakte in 1983 {ik was toen 18 jaar}. Ik werd vanaf die tijd steeds vaker fotograferend gezien in Overlangel. In 1984 heb ik mijn eerste prins onthulling gefotografeerd. Dat was Prins Piet van de Aa die voor het 2e jaar prins werd. Vanaf die tijd heb ik alle prinsonthullingen gefotografeerd en dat zijn dan effe snel geteld, 23 prinsen.

Theo Megens

Theo MegensIn 1987 is CV PLOG ontstaan, en werd ik lid van deze club. Vanaf nu werd het Carnaval vieren niet meer van een afstand gefotografeerd, maar zat ik er zelf midden in. In de daarop volgende jaren groeide PLOG, en werden de carnavalswagens steeds groter gebouwd. Als ik ging helpen met bouwen van de carnavalswagen, ging steevast de camera mee om de voortgang van de bouw vast te leggen. Ook tijdens de optochten had ik de camera bij me, en legde ik alles vast op de gevoelige plaat.

Theo Megens

Vanaf 1990 heb ik ook altijd de officiŽle foto's gemaakt van de Prins, adjudant en pages, raad, en bestuur voor de carnavals krant. Vaak was dat dan in de Petjesbar, maar soms ook weleens op een buitenlocatie. Bijvoorbeeld in een tuin, of 's-morgens vroeg [in de kou], op de Keentse-brug. Er waren ook weleens lastigere locaties bij, zoals bijv. het stadion van N.E.C. Kijkend door de lens probeer je altijd je onderwerp op de mooiste manier vast te leggen, en personen op het juiste moment te fotograferen.

Theo Megens

In 1994 ben ik gevraagd om lid te worden van de raad van elf. De eerste jaren heb ik dit gecombineerd met de PLOG. Zaterdag en Maandag als lid van de raad en Zondag en Dinsdag ging ik op pad als Plogger. Als Nachtgraver heb ik al die tijd allerlei activiteiten gefotografeerd. Van pronkzittingen, Lochste Mins verkiezingen, liedjes festivals, sleuteloverhandigingen, huldigingen etc. Vaak werd het laat, en ondanks dat ik het biertje er niet voor liet staan, lukte het eigenlijk altijd wel, om scherpe foto's af te leveren.

Theo MegensIn 2002 ben ik adjudant geworden van Prins Theo van de Elzen. Dat jaar is de enige keer geweest, dat ik de optocht heb gezien vanuit de prinsenwagen. Vanuit dit perspectief had ik de optocht nog niet beleefd. Voor het fotograferen van de Overlangelse optocht vanaf de grond, had ik voor deze ťne keer een collega gevraagd. Eťn van de hoogte punten van mijn adjudant tijd was de gardedans die de raad had ingestudeerd, en die tijdens de pronkzitting ten uitvoer werd gebracht. Ook de spontane bruiloft tussen Barry en Mary, in onze garage aan de Pastoor Blomstraat, was hilarisch. Hier was ik uiteraard de bruidsfotograaf en zoals we alle weten is het gespeelde later nog werkelijkheid geworden ook.

Theo MegensNa 2007 heb ik afscheid genomen van het fotorolletje en brak het digitale tijdperk aan. Na het fotograferen van de optocht ging ik dan meteen achter de computer om een leuke impressie samen te stellen. Dit werd dan op een USB stick gezet, om daarna via een beamer de foto's op een scherm te projecteren. Iedereen kon zo nog voor de prijsuitreiking, een beetje nagenieten van de optocht.

Na ongeveer 24 jaar lid te zijn geweest van de raad van elf, vond ik het tijd om een stapje terug te gaan doen. De raad zat ruim in zijn leden en er was een jong en enthousiast bestuur. Ondertussen ben ikzelf ook wat jaartjes ouder geworden. Iets minder actief, maar ik vind het nog altijd leuk om carnaval te vieren. Ik hoop dat ik nog in lengte van jaren vele kiekjes mag maken voor de nachtgravers.

Ik wil het schopje graag doorgeven aan ....... Nou dat is nog een verrassing. Dit lezen we weer in November 2023.

Theo Megens

1983Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

1984Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

1985Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Theo Megens

1987 (Plog)Theo Megens

Theo Megens

OverigeTheo Megens

Theo Megens

Theo Megens

Het Nachtgravers schopje van...
Volg ons ook via: Facebook, Twitter en Instagram Instagram
© Copyright 2023 - Alle rechten voorbehouden