Home > Actueel > Nieuws > Het Nachtgravers schopje van: Gerrit School

Actueel

Nieuws

Het Nachtgravers schopje van: Gerrit School

3 november 2021 - Vorig jaar hebben we het Nachtgravers schopje in het leven geroepen. Omdat we weer richting 11-11 gaan pakken we de draad weer op. Dit keer het 'schopje' van Gerrit School.

Marcel dank je wel dat ik het schopje heb gekregen. Mooi dat ik mijn verhaal kan opschrijven. Je kan wel zeggen, dat in de afgelopen 47 jaar het een en ander is veranderd. In april 1974 zijn de Nachtgravers opgericht door Theo van Lier en enkele enthousiaste inwoners. Carnaval 1975 werd in Petjesbar gevierd met het Bestuur van de Nachtgravers en de inwoners van het Nachtgraversrijk. Ze hadden een carnavalssymbool, welk? Dat ben ik vergeten.

Willy Schamp schreef in De 3-SPRONG het volgende:
Op zaterdag 8 november 1975 had de carnavalsvereniging “De Nachtgravers”van Overlangel, Neerloon en Keent in de Petjesbar een grandioze pronkzitting georganiseerd. Het bestuur had zijn best gedaan er ook terdege een pronkzitting van te maken. De avond was zeer geslaagd te noemen, zeker omdat de verassingen die er waren, voor vele ook echt complete verassingen waren. In zes repetities was een zeer goed dansende groep dansmariekes geformeerd, die gestoken waren in eigen ontworpen uniformen (groen jurkje met witte laarsjes en hoed). Het geheel was prachtig om te zien. Door voorzitter Harrie van Dijk werden alle genodigden van harte welkom geheten en langzaam gleed de avond naar het grote moment toe. Op een karretje werd een grote champagneflesbinnen gereden van het goede carnavalsjaar 1975. Locoburgemeester Van de Burgt knipte de lintjes door en uit de fles kwam onze eerste, nieuwe, echte carnavalsprins Gerrit d'un Urste, vorst van Overlangel, Neerloon en Keent. We wensen de prins (Gerrit School) en adjudant (Harrie van Dijk) veel goeds toe en we hopen dat ze er een goed jaar van gaan maken. Moge de prins ons in een carnavalsroes dompelen, als champagne doet, die eigenlijk in de kartonnen fles had moeten zitten, waar nu de prins uit kwam. We verlenen hem in ieder geval alle medewerking. Tot zover, Willy.


We begonnen carnaval 75/76 met het Bestuur, Adjudant, De Nachtvlinders en de Prins. Na de onthulling zei ik “Ik ben heel trots, dat ik de eerste prins van het Nachtgraversrijk mag zijn. We gaan er een mooi carnaval van maken.” Dit was mijn eerste toespraak. Een plaat aankondigen is als diskjockey gemakkelijker dan een toespraak houden. Gelukkig kan mijn adjudant praten als Brugman. Zo heeft iedereen zijn talent. Ik mocht zeven personen onderscheiden, voorzitter Stichting Carnaval Herpen Lambert Kocken, danslerares Ans Wagelmans-van Uden, José Poelmans wereldkampioen met Nationaal Hockey Team, Harrie Kerkhof die missionaris in Chili is en nu op vakantie was, Locoburgemeester Van de Burgt, Theo Brüks correspondent van het Brabants Dagbladen Prins Tinus d'un Urste van Herpen. Daarnaast voor de dames Nancy Brüks, Mary van de Burgt, Ans Wagelmans en José Poelmans waren er bloemen.

Carnaval begon op 21 februari met het Bejaarden Bal met een smaakvolle koffietafel. Uiteraard traden ook De Nachtvlinders op, met de winnende dans van het Dansmariekesconcours in Schaijk. De toneelvereniging bracht een gezongen sketch over een koe, waarbij onder grote hilariteit delen van die koe werden verdeeld onder sommige bejaarden. Ook de Bönlander Hofkapel was weer van de partij en er werd gedanst. In een lange rij danste vrijwel alle bejaarden de polonaise. Er was ook een optreden van een echte conferencier, de prijswinnaar van Noord-Brabant: Rikske uit Valkenswaard. Al met al was het een mooie avond.

Zaterdagavond 28 februari ging het carnavalsfeest in de Petjesbar van start. Tegenwoordig is er een carnavalsmis met de Prins en zijn gevolg. Deze wordt opgeluisterd door Forte Vicante en 'T KON. De dienst wordt afgesloten met een samenzang van Vastenaovond bij de Nachtgravers. Heel mooi!!

Toen kwamen er rond de carnavalstijd allerlei hits uit: Twee Pinten - Bij ons staat op de keukendeur, Zak 's lekker deur – De Deurzakkers, Sambaballensamba – André van Duin en Roekie Zoekie – Jan van de Zon & Specials. Die werden live gespeeld door de Swing Mill en ook Disco 't Koetshuis draaide ze. Speciale carnavalsmuziek hoor je tegenwoordig niet meer. Prins, adjudant en dansmariekes stonden in hetHerpse Carnavalsbledje van 1976 samen met prins Lambert(Kocken) d'un Urste. Deze werd op gekleurde bladen gedruktmet foto's.

Zondag 29 februari was de optocht in Herpen, daar ben ik naar toe geweest. Want de wagens uit het Nachtgraversrijk doen allemaal mee. Een groot deel van Herpen doet ook bij ons met optocht mee. 's Avonds was het weer in Petjesbar carnavalsbal. Dat was een rustige avond. De wagenbouwers bleven in Herpen bij het carnaval hangen.

Maandag 1 maart was het vroeg dag, dat is na een rustige dag niet zo erg. De optocht van de Nachtgravers gaat van start. Die was nog niet zo groot als tegenwoordig, maar het was gezellig druk. Het is een grandioos gevoel om als prins door het Nachtgraversrijk te rijden. Na de optocht was het matinee en de prijsuitreiking. Vanouds is dat gezellig. 's Avonds was weer carnaval met de Band, om 20.00 uur was het toen al druk. Logisch omdat rond middernacht de Petjesbar dicht ging. Maar er werden nog overal eieren gebakken. Tussendoor hebben we ook de zieken bezocht, 2 in het ziekenhuis en 1 thuis. Het is dankbaar werk om voor medemens klaar te staan.

Dinsdag 2 maart, alweer de laatste dag van het feest. Net als tegenwoordig is het kindermiddag. Samen met Disco 't Koetshuis maakte we er leuke middag van. Met veel polonaises. 's Avonds was weer bal. Het was een mooie avond, iets minder druk, maar wel gezellig. En dan is zo maar middernacht, carnaval voorbij, wat vloog de tijd. Ik kan terugkijken op een heel mooi jaar als prins van de Nachtgravers. Naast 1 jaar prins zijn, ben ik jaren lid van de raad van 11 geweest.

De Raad van 11 kwam 'n jaar later bij Prins Henk d'un Urste. Ook de caranavalskrant 1977 van de Nachtgravers kwam uit.Deze werd gestencild, (een afdruktechniek toen), waarmee tekst getypt en tekeningen gemaakt konden worden. Riek van Dijk heeft alle kranten in het archief bewaard. Van 2010 tot en met 2016 heb ik samen met Marianne Rutten, Daniël van Haren, Yvonne Govers, Nathalie van Summeren, Hanny Voet, Emma en Marianne Banken de carnavalskrant gemaakt. Wij hebben de krant van Sjaak Tamnge overgenomen. Deze krantwerd geprint bij Drukkerij Megens, waarmee wij heel prettig hebben samengewerkt. Een heel mooie tijd was dat.Tegenwoordig is de krant volledig in kleur.

Een hoogtepunt was het 33-jarig jubileum van de Nachtgravers in 2007. Op vrijdagmiddag werden de oud prinsen thuis met de auto naar de Petjesbar gebracht. Daar werden wij koninklijk ontvangen. We kregen daar een sjerp omgehangen met de prinsennaam. In de Petjesbar die prachtig versierd was werden we welkom geheten door de feestcommissie. Vrijwel alle prinsen waren er. In de loop van de avond was er een heerlijk warm en koud buffet voor de oud prinsen en alle Nachtgraversleden. Aansluitend was het 50 bal. De prinsen kwamen in polonaise op. Ik heb toen echt een topcarnaval gehad. Zondag naar het Toeterfestival geweest. Supergezellig met al die blaaskappelen! Het afsluitbal dinsdagavond was ook heel gezellig geweest. Ben er tot sluitingstijd gebleven. Maar dan loopt woensdag morgen om half 5 de wekker af….. Heerlijk gaan werken!! Na zo'n mooi carnaval was dat geen enkel probleem. Lekker 's morgens met de fiets.

Ik geef het schopje graag door aan Willy Banken, ik ben wel benieuwd hoe hij als prins en met 't kon de carnaval (heeft) beleefd.

Het Nachtgravers schopje van...
Volg ons ook via: Facebook, Twitter en Instagram Instagram
© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden