Home > Actueel > Nieuws > Het Nachtgravers schopje van: Hannie Voet-Kleijnen

Actueel

Nieuws

Het Nachtgravers schopje van: Hannie Voet-Kleijnen

15 december 2021 - Iedere 2 weken wordt het schopje doorgegeven aan een Nachtgraver die over zijn of haar favoriete carnavalsmoment vertelt. We hopen dat we de lezers hiermee toch een beetje een carnavalsgevoel kunnen geven.

Bedankt Jan voor dit schopje. Is dit een eer of hoort het erbij? Ik weet het niet precies maar vind het wel bijzonder om iets te schrijven over het al héél lang een Nachtgraver zijn en daarbij ook actief betrokken.

Vroeger in de Petjesbar, jaren achter de bar samen met Bert en meegenieten van iedereen die uitbundig carnaval vierde. Je zag alles, was overal bij en de 'zatte' mensen die altijd nog dat extra pilsje of borreltje wilde als de tap gesloten was. De polonaises vaak achter de bar door naar het café en weer naar de zaal. Het kon allemaal. Tot in de late uurtjes werken, opruimen om er dan de volgende dag weer vroeg bij te zijn. Slapen deed je tussendoor. De vrijdagavond was toen de mooiste avond van de carnaval. Voor de ouderen een hele speciale avond met allerlei optredens van o.a. de Nachtvlinders, de dansmariekes van toen, de minidansgarde, ons danspaartje van toen, sketches verzorgd door 'artiesten’ uit Overlangel, Neerloon of Keent. Optredens van Bönlander Hofkapel uit Herpen en later door ons eigen KON. Héél veel gezelligheid en fijn om dan te mogen werken.

Totdat Jan vd Burgt, in de winter van 1993, met een smoes, Bert wat wilde vragen. We waren net ons huis in de Past. Blommaertstraat aan het bouwen en woonde tijdelijk bij mijn ouders in Keent, de latere "Prins Bert buurt". Niemand mocht dit zien en dus op een avond waren we bij hem thuis. De vraag: Bert wil jij Prins worden? Tja en dan moet je nadenken, met wie kan ik dit bespreken, gaan we dit doen, veel te druk nu en zo nog heel veel van die praktische zaken.

Zou betekenen dat ik een smoes moest verzinnen om niet te kunnen werken met het prinsenbal, dit zou opvallen. Samen met Riek Voet bedacht dat ik dan gewoon ging werken en als Bert onthuld zou zijn was het achter de bar geregeld. Een prachtig jaar maar ook heel druk en heb je niet in de gaten wat er allemaal verwacht wordt van het Prins zijn ook voor onze meiden, die toen nog jong waren. Wel hebben we hiervan genoten, nog meer omdat Monique, Ilse en Susan de pages waren tijdens het carnaval op school. In die tijd is de fotografie van en voor de Nachtgravers begonnen.

Nadat Bert 1 jaar Prins was geweest kwam de volgende vraag; Ze zochten iemand waar op maandag de organisatie van de optocht en de jury kon samenkomen. Oh zei Bert, da kan wel bij ons, doet ons Han wel! En ja, zo is het gegaan en ik moet zeggen: nog ieder jaar met veel plezier.

De jury die ook al jarenlang hun intrek nemen in onze woonkamer en wij in de keuken moeten blijven want we mogen niks horen en het zeker niet weten wie er 1e zal worden.

Ik zorgde voor eten en drinken, de carnavalssoep was wel dé favoriet. De soep….zo lekker dat er mensen zijn die met een pannetje komen als ze weten dat ik die soep gemaakt heb, of nie Kevin en Romy? De laatste jaren komen ze ook woensdag nadat alles is opgeruimd voor de soep en de vette hap. Als afsluiter van carnaval. Het begint een traditie te worden, hopelijk kan de carnaval straks weer en is Corona eindelijk voorbij. Laten we dit hopen met zijn allen.

Bijzondere momenten waren er zeker ook:

  • Monique de 1e vrouwelijke adjudant samen met Prins Henk
  • Ilse en Susan die beide pages zijn geweest.
  • Het mee organiseren van de dienstenveiling waar flink werd geboden op de vele kavels en zo een mooi bedrag kon worden opgehaald voor het jubileum.
  • Het 33-jarig bestaan waarbij alle oud-prinsen thuis werden opgehaald in een heuse 'limousine’.
  • Zondagmiddag met de Vrrr Krrr, na de optocht van Herpen, in de Petjesbar…heel veul schik gehad en dan met zijn allen daar eten…en altijd 'we nemen er nog één en dan gaan we…niet naar huis! Een prachtige tijd was dit.
  • Bij de prinsonthullingen, 33 en 44-jarig bestaan, jeugdbal, 50 bal, kindermiddag, de vele prachtige optochten, pronkzittingen, carnalallen, Lochtste Mins verkiezingen, overal bij betrokken en meestal met een fototoestel in de aanslag want er was altijd wel dat ene leuke kiekje dat je ergens voor kon gebruiken.

Toen ik in 2009 gevraagd werd om mee de carnavalskrant te gaan maken hoefde ik hierover niet na te denken. Samen met Gerrit School, Marianne Rutten, Emma en Marianne Banken hebben we vele jaren de krant gemaakt en deze moest elk jaar beter en mooier. We waren héél secuur, er mocht geen foutje instaan! De tijdsdruk, want die krant moest op tijd klaar zijn. Ieder jaar stress zo rond de Feestdagen maar uiteindelijk is het altijd gelukt. In 2020 hebben Emma en ik de laatste krant gemaakt samen Paul vd Loop, Vera Schmitz en Danny v. Summeren. Voor ons zat de taak erop. Zij hebben het stokje overgenomen. Door de Corona hebben zij vorig jaar geen nieuwe carnavalskrant kunnen maken.

Wat is er veel verandert in al die jaren, Bert, die we moeten missen, de Petjesbar verdwenen, prinsenbal, pronkzitting, slappe kletsavond, 50 bal bij Thekes, carnaval in een tent. Ook heel bijzonder maar wat een werk. Het afgelopen jaar geen optocht maar ook geen carnaval. Wat was het stil. Op naar het Prinsenbal op 14 januari 2022.

Graag blijf ik nog jaren actief van en voor de Nachtgravers.

Ik geef het schopje graag door aan Sjaak Rutten, op maandagochtend meestal de 1e bij mij aan de koffie, al jarenlang actief bij het regelen van de optocht, een vrijwilliger op de achtergrond, oud-bestuurslid en manusje van alles.

Hannie Voet

Het Nachtgravers schopje van...
Volg ons ook via: Facebook, Twitter en Instagram Instagram
© Copyright 2023 - Alle rechten voorbehouden