Home > Actueel > Nieuws > Het Nachtgravers schopje van: Hans van Griensven

Actueel

Nieuws

Het Nachtgravers schopje van: Hans van Griensven

9 februari 2022 - Iedere 2 weken wordt het schopje doorgegeven aan een Nachtgraver die over zijn of haar favoriete carnavalsmoment vertelt. We hopen dat we de lezers hiermee toch een beetje een carnavalsgevoel kunnen geven.

Op uitnodiging van Paul ben ik aangesloten in de polonaise van C.V de Nachtgravers. Wie mijn schouders vast pakt lees je over ruim 5 minuten.

Het is zaterdagavond en de stemming in het Nachtgraversrijk zit er goed in.
Jan van de Burgt pakt de microfoon en kondigt op zijn karakteristieke wijze de opkomst van de Grieselkapel aan. Tijdens zijn aankondiging zie je de Nachtgravers al ruimte maken als warm welkom voor wat komen gaat.
Zelf schuifel ik langzaam naar voren want ik wil graag vooraan staan. De passie, pure klanken, bolle rode wangen, dikke aderen op de huid, en de onvermijdelijke zweetdruppels , maken live muziek tot een intense beleving. Niet wetende dat ik stond te genieten van een groep muzikanten die nu al ruim 20 jaar mijn muzikale collega's zijn bij muziekvereniging St. Hubertus.
Inmiddels hebben we ruim 25 jaar een blaaskapel binnen onze leefgemeenschap Overlangel, Neerloon en Keent. Jan was een trouwe fan van onze kapel, en hij stond vaak vooraan. Gelukkig ben ik niet de enige!

Blaaskapel 't KON is opgericht met als doel om alle activiteiten binnen onze gemeenschap muzikaal te ondersteunen om zo ons steentje bij te dragen aan de sociale leefbaarheid van onze dorpen. Om in muzikale termen te spreken klinkt dat mooi maar tegelijkertijd is het een flinke uitdaging die je samen aangaat.

Al vrij vroeg na de oprichting zijn we aan de slag gegaan met het samenstellen van het carnavalsrepertoire. Gezien de diversiteit van de activiteiten een hele kluif. De muziek moet passen bij het niveau van het orkest en de omstandigheden waaronder de muziek moet worden uitgevoerd. Een uitvoering in een kerk kun je niet vergelijken met een optreden in een feestzaal. Maar de complimenten aan C.V. De Nachtgravers die ons de tijd en ruimte hebben gegund om dit voor elkaar te krijgen. En zo wordt je als blaaskapel, na jarenlang hard werken, onderdeel van het carnavalsfeest vanaf de vrijdagmiddag op de school tot en met de afsluiting op de dinsdagavond.

Inmiddels draaien we alweer wat jaartjes mee en gaandeweg de jaren ontwikkelen zich ook carnavalstradities binnen 't KON. Het verzamelen op de maandagmorgen bij Ai en Riek voor de optocht, de vaste pleisterplaatsen tijdens de optocht en Jeroen van Poppelen als gastmuzikant. Spelen in de Loonse Eg op zondagavond, met DJ Marcos als regisseur. Maandag na de optocht naar Willy en Emma, en op dinsdag de gezamenlijke maaltijd in de Vissersschuit. Wat ik altijd bijzonder heb gevonden is dat ook de muzikanten die geen fan zijn van carnaval trouw aanwezig waren en zijn. Toppunt van loyaliteit.

Hans van Griensven

Voor mij persoonlijk waren de pronkzittingen altijd wel bijzondere evenementen met de nodige (muzikale) uitdagingen. De muzikanten komen lekker veel aan spelen toe, hebben een groot publiek en genieten tegelijkertijd van alle optredens. De uitdaging van mijn kant zit 'm in het feit dat je, ondanks alle voorbereidingen, nooit precies weet hoe zo'n avond verloopt. Dat vraagt om constant improviseren, aanpassen, overleggen en ervoor zorgen dat de muzikanten niet teveel opgaan in het publiek maar bij de les blijven. Maar iedere pronkzitting traditioneel afsluiten met het Nachtgraverslied in een zaal waar iedereen meedoet is fantastisch om mee te maken.

Inmiddels is de muzikale leiding voor wat betreft 't KON in andere handen en zit ik weer lekker tussen de muzikanten. Ik ga ervan vanuit dat de kapel in de toekomst ook zijn steentje zal blijven bijdragen aan het carnavalsfeest.

Over toekomst gesproken:
In de afgelopen edities zijn veel dierbare herinneringen gepasseerd maar ik ben ook benieuwd naar de plannen van onze jeugdige Nachtgravers. Het stokje draag ik daarom over aan Ruben Peters.

Het Nachtgravers schopje van...
Volg ons ook via: Facebook, Twitter en Instagram Instagram
© Copyright 2023 - Alle rechten voorbehouden