Home > Actueel > Nieuws > Het Nachtgravers schopje van: Marcel van der Loop

Actueel

Nieuws

Het Nachtgravers schopje van: Marcel van der Loop

10 maart 2021 - Iedere 2 weken wordt het schopje doorgegeven aan een Nachtgraver die over zijn of haar favoriete carnavalsmoment vertelt. We hopen dat we de lezers hiermee toch een beetje een carnavalsgevoel kunnen geven.

Bedankt Janny voor het doorgeven van het nachtgraversschopje. We hebben samen zo'n 15 jaar in het bestuur van de Nachtgravers gezeten en samen met de andere bestuursleden veel tijd in gestoken waar we dan ook veel leuke momenten voor terug hebben gekregen.

Mijn carnavalsbloed stroomt al sinds ik mij kan heugen. Vroeger als klein manneke met mijn ouders op maandagmorgen naar de optocht van de Nachtgravers gaan kijken en als deze dan was afgelopen gingen we nog door naar de Schaijkse optocht kijken. Enkele jaren later liepen we zelf de optocht mee met een grote groep inwoners van Neerloon, waar we natuurlijk veel plezier aan beleefden. Vanaf mijn middelbare schooltijd heb ik samen met vrienden van over de Maas een carnavalsgroep opgericht namelijk CV de Baloniërs (wat stond voor Batenburg, Loon en Niftrik). We bouwden ieder jaar een wagen voor het plezier en trokken daarmee door Batenburg, Wijchen en natuurlijk ook weer op maandag morgen door de straten van Overlangel. Dit hebben we zo een jaar of 12 volgehouden.

Zo ben ik in 1997 voor het eerst wat nauwer betrokken geraakt bij de Nachtgravers, die in die tijd om het andere jaar een Lochtste Mins verkiezing organiseerde. Ik deed dat jaar mee als afgevaardigde van Neerloon als Sumoworstelaar en met ook een leuke playback act als Sugar Lee Hooper en kwam verrassend als winnaar uit de bus. Hierdoor moest ik ook tijdens de carnaval op de dinsdagavond aantreden tegen Prins Lambert d'n Urste (van Duren). Om extra publiek op die avond binnen te krijgen werd er een worstelwedstrijd georganiseerd voor de gein tussen de toen regerende prins Lambert en de Lochtste Mins van 97. De winnaar was niet belangrijk maar het was wel een gezellige avond.

De tweede keer dat ik serieus in contact kwam was in 1999 toen ik als prins werd gevraagd. Het was voor de meeste mensen dan ook een grote verrassing toen ik onthult werd uit een reuze taart. Vooral voor bakker Bärry die zelf in het onthullings comité zat en later ook nog eens als mijn adjudant bekend werd gemaakt. Als pages werd ik bijgestaan door Marianne Banken en Inge van Duren, en via een weddenschap die ik eerder ooit had gemaakt tijdens de derde helft van OKSV 3 kon ik ook nog gebruik maken van mijn nar Andre van Dijk. Dit eerste jaar was wel een bijzonder jaar, omdat ik natuurlijk nog niet wist wat me allemaal te wachten stond als prins, en er was een nieuwe kroegbaas in de Petjesbar gekomen. We hebben er met z'n allen een gezellige carnaval van gemaakt zoals daar zijn het bezoeken van de wagenbouwers die voorzien werden van soep en broodjes worst, de sleuteloverhandiging op het gemeentehuis in Ravenstein samen met de cv's uit Deursen, Herpen en natuurlijk Ravenstein, waarmee verschillende flesjes werden leeggemaakt. Ook de ziekenbezoeken was een moment om niet te vergeten omdat de mensen waar we bij langs gingen het fantastisch vonden dat we langskwamen en je zag de glimlach op hun gezicht verschijnen, zo ook bij mijn eigen moeder die ik een bezoekje mocht brengen op de Nieuwe Hoeve in Schaijk en ik kon zien dat ze er zichtbaar van genoot op haar manier. Verder was er natuurlijk de vrijdagmiddag op school waar werd gedanst en gezongen door de jeugd, het 50 bal op de vrijdagavond waar ook gezellig werd geklets en gedanst door de oudere, zaterdags de heilige Mis waar ik onder begeleiding van de Hubertusband thuis werd opgehaald en we lopend met zijn alle naar de kerk van Neerloon gingen. Aansluitend gingen we weer door naar de Petjes Bar waar we bij het openingsbal allemaal helemaal los gingen tot in de vroege uurtjes.

Dan was het alweer zondag en gingen we naar Herpen naar de optocht en daarna naar Thekes. 's Avonds was het dan de traditionele avond in Café de Loonse Eg waar het met de benen buiten hing als er soms wel 3 blaaskapellen binnen waren die zelfs bovenop het biljart stonden te spelen en het ook weer doorging tot smorgens vroeg. De maandag begon met het genieten van de mooie optocht door ons Nachtgraversrijk en daarna natuurlijk de prijsuitreiking en feestavond bij de Petjes Bar. Hierna kwam de laatste dag van het carnaval alweer en begonnen we smiddags met de kindermiddag en aansluitend kon er daarna nog gezamenlijk voor iedereen die wou gegeten worden met de prins, jeugdprins en prinses en hun gevolg waarna we met goed gevulde maagjes aan de afsluitavond konden beginnen dachten wij…. Dus niet, want van de nieuwe kroegbaas mochten we niet meer in de zaal want die was schoongemaakt, en toen we dus in het café zaten kregen we om 23.00 uur te horen dat hij ging sluiten. Aangezien we nog niet naar huis wilden heb ik zelf Gevulde Zus gebeld van Café de Loonse Eg of we daar nog terecht konden om de carnaval op een waardige manier af te sluiten. Zus vond het geen probleem en DJ Markos werd uit bed gehaald en de discotheek aan geslingerd en werd er tot in de vroege uurtjes doorgefeest. Dit is volgens mij ook de enigste keer geweest dat de carnaval in Neerloon is afgesloten wat voor mij natuurlijk bijzonder was in mijn eigen stamcafé.

Het was voor mij ook geen moeilijke keuze om voor het tweede jaar prins te mogen worden van de Nachtgravers na zo'n mooi eerste jaar. Wel heb ik toen afscheid moeten nemen van mijn pages Marianne en Inge die er zelf mee wilden stoppen, maar hun plaats werd al snel ingevuld door Hanny van Dijk en Mary Voet. Dit jaar kreeg ik er echter nog een tweede taak bij binnen de vereniging want de zittende secretaris Harold Barten had niet meer voldoende tijd om deze drukke bestuursfunctie goed te kunnen vervullen en stopte als secretaris waarna ik besloten had om deze nieuwe uitdaging aan te gaan na goed overleg met de andere bestuursleden. Het werd wel wat drukker voor mij, maar ik wist natuurlijk zo wel wat er precies op me af zou komen. Enkele taken die ik moest regelen waren: diverse vergunningen regelen bij de gemeente voor bijvoorbeeld optocht, kalenderactie, krantenactie enz. enz. Ook had ik nauw contact met andere verenigingen om uitwisselingen te regelen, moesten we afspraken maken met de Petjes Bar over wie wat moest doen, en werd ik toegevoegd aan de commissie optocht. Samen met Bert Voet regelde we het randgebeuren van de optocht zoals het bezoeken van de wagenbouwers of ze veilig bouwden, en niet te hoog en te breed waren. We benaderde vrijwilligers die mee de optocht wilde begeleiden, de opbouwploeg van Uijen en in de beginjaren ook nog Loonbedrijf van Eldijk. We hadden contact met de gemeente en politie om de veiligheid zo goed mogelijk te kunnen regelen bij de Dorpenweg, want toen lag er nog geen rotonde en werd er behoorlijk hard gereden. Zo kwamen we dan op de maandagmorgen bij Bert thuis als organisatie bij elkaar waar de laatste punten werden besproken en Hannie ons voorzag van koffie met worstenbrood of lekkere broodjes, en waar we naar afloop als organisatie weer bij elkaar kwamen voor een korte evaluatie en Hannie haar overheerlijke zelfgemaakte goulashsoep en broodjes frikandel/kroket op tafel bracht zodat we weer warm konden worden en daarna weer konden deelnemen aan het feestgedruis.

Dit tweede jaar was voor mij een jaar wat ik niet had willen missen. Samen met de vereniging en de nieuwe kroegbaas Guus is het allemaal zeer goed verlopen en had Guus zelfs nog een speciale act geregeld voor de dinsdagavond in de vorm van Braziliaanse danseressen die een leuke show neerzetten.

Zo gingen er daarna een aantal jaren als secretaris voorbij toen ik in 2006 door Janny benaderd werd of ik adjudant wilde worden bij de nieuwe prins. Aangezien we als bestuur altijd een lijstje maakte wie we geschikte prins kandidaten vonden zei ik dus ja, maar wilde niet weten wie de prins werd om het wat spannender voor mezelf te maken. Op de prinsverkiezingsavond kwam tot mijn grote verbazing Prins Lambert d'n Twedde (Reijs) tevoorschijn. Samen met zijn pages Jenny Kuijpers en Simone van Griensven was het viertal weer compleet zou je zeggen, maar dat vond Marij niet. Die vond dat zij dus als prinses erbij hoorde. Na lang aandringen van Marij???? Heb ik dus maar besloten om een mooie prinsessen jurk te huren voor de carnaval en haar als verrassing deze op zaterdagavond gegeven zodat ze dus de hele carnaval er als een prinsesje bij kon lopen. Dit vond ze reuzen leuk??? En dan denk je dat je alles gehad hebt, krijg je ook nog Jeugdprins Jarno (Reijs) erbij, en moet je 3 man onder controle houden en zorgen dat je overal op tijd bent!! Maar ik kan wel zeggen dat het nagenoeg goed is gelukt en we hebben met z'n allen een hele mooie carnaval gevierd.

Het tweede jaar als adjudant bij prins Lambert d'n Twedde was ook weer bijzonder want de Nachtgravers bestonden 33 jaar. Hier was een speciale commissie voor gezocht die hier dus een mooi feestje voor mochten organiseren. Om financieel wat in de clubkas te brengen werd er een dienstenveiling georganiseerd en werd er ook aan Lambert en mij geom een dienst aan te bieden. Dit hebben we op ons genomen en zo gezegd zo gedaan boden wij de kavel aan onder de noemer; een vrouwen verwendag met prins en adjudant voor maximaal 15 vrouwen. Zonder dat men wist waar men op bood was het als laatste kavel van de avond een enorm succes en werd er doorgeboden tot er ook echt maar 15 vrouwen over bleven. Ik kan nu wel zeggen dat het een spectaculaire verwendag is geworden waar nu nog af en toe over word gepraat, en de dames die erbij waren het heel leuk hebben gehad dacht ik zo. Wat ze namelijk niet verwacht hadden was dat de avond destijds afgesloten werd met een soort Tupperware party maar dan met de nodige … speeltjes.

Verder had de feestcommissie dat jaar leuke dingen geregeld zoals een dagje Dippie Doe met eten en drinken erbij voor alle jeugd uit het Nachtgraversrijk, een etentje met alle oud prinsen tot op dat moment. Een receptie met aansluitend een feestavond voor alle Nachtgravers en gastverenigingen en tot slot nog een zondagmiddag waar alle leden van de Nachtgravers een brunch is aangeboden. Ook dit was weer een jaar wat ik niet had willen missen.

Zo kan ik nog wel uren doorgaan met leuke herinneringen ophalen, maar ik moet er een einde aan breien en zo besloot ik in 2014 dat het tijd werd voor een opvolger met vers bloed en nieuwe ideeën als secretaris. Die is er uiteindelijk ook gekomen en kon ik een stapje terug doen na de prinsenverkiezing in 2014 waar ik nog als grote verrassing door het bestuur als erelid van de Nachtgravers ben benoemd. Dit is voor mij een hele eer waar ik ook zeker trots op ben. Ik ben dan nu wel uit het bestuur van de Nachtgravers maar nog steeds wel bezig voor ze tijdens de zomermarkt, en de laatste 3 pronkzittingen ook zitting heb genomen in de commissie samen met mijn oud bestuursleden Janny en Bärry en Mark vd Loop.

Verder vier ik uiteraard nog steeds carnaval en ben ik een lid van CV de Natte Schuit waarmee ik veel plezier heb. Dit jaar is het helaas niks met de carnaval vanwege het corona virus, maar ik hoop dat we er volgend jaar met z'n allen een mooi feest van kunnen maken.

Ik wil daarom het schopje doorgeven aan de eerste prins van ons Nachtgraversrijk Prins Gerrit d'n Urste (School) en zou graag willen weten hoe hij het heeft gehad als prins en hoe hij de carnaval in de loop van de jaren heeft zien veranderen of niet?

Het Nachtgravers schopje van...
Volg ons ook via: Facebook, Twitter en Instagram Instagram
© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden