Home > Actueel > Nieuws > Het Nachtgravers schopje van: Henk Straatman

Actueel

Nieuws

Het Nachtgravers schopje van: Henk Straatman

28 december 2022 - Iedere 2 weken wordt het schopje doorgegeven aan een Nachtgraver die vertelt over zijn of haar herinneringen aan carnaval in het Nachtgraversrijk. Ditmaal aan het woord; Henk Straatman.

Beste Nachtgravers en Nachtgraverinnen!

Als eerste een dank je wel aan Jolanda van Heumen voor het ontvangen van het Schopje.

Hierbij een greep uit de herinneringen van mij als Prins Henk d'n Twidde.

Mijn verhaal, mijn beleving, 'wauw' als de dag van gisteren herinner ik me echt nog van alles en sommige dingen ook niet, maar gelukkig hebben we de foto's nog van de prachtige carnavalstijd in 2009-2010!

In 2009 kwam Janny v/d Elzen bij ons op de Dr Ruijstraat nr 1, vragen of ik prins wilde worden. Ik woonde nog maar een paar jaar in Overlangel en nou al prins mogen wordenÖ tuurlijk doe ik dat was mijn antwoord. Daarna volgden er verschillende 'geheime' afspraken bij ons thuis en bij Barry en Mary in hun lege huis in Herpen. Wie mijn adjudant en pages zouden worden was niet zo heel moeilijk. Daar was ik snel uit. Samen met Adjudant Monique Voet, page Ilse voet en Heidi v/d Wielen zouden we er een mooi feestje van maken. En dat werd het!

Het was een spannende tijd, niemand die wist dat ik het zou worden. Het moment kwam dichterbij en ik pakte nog maar een pilsje extra voor de spanning.

De onthulling was een weeŽn storm bevalling, die De Post moest ondergaan onder leiding van Tinie Reijs en John v/d Loop. Het publiek stond versteld dat ik daar ineens als prins geboren werd en tevoorschijn kwam. De felicitaties en leuk reacties van mensen die ik niet of amper kende, was een warm welkom en een mooie start voor de carnaval die ging komen.

Henk Straatman

De pronkzitting was een fantastische avond met een spetterend optreden van verschillende groepen zoals de dames van de raad, de tonpraoters, Hend en Thomas als de 'Drie Musketiers' die het lied 'Prins Henk, Duitsbier en worst ten gehore brachten en het pieperlied uit Volkel dat werd gezongen door de sportvrouwen: Jolanda van Heumen, Dorien Tamge en Dorie van Eldijk.

Carnavals zaterdag, eerst naar Ravenstein om de welbekende sleutel in ontvangst te nemen. Wat een gezelligheid was dat. Het was de laatste keer dat dat in het gemeentehuis was. Met alle prinsen en hun gevolg een pilsje drinken en een polonaise lopen door het gemeentehuis. Daarna door naar de optocht in Deursen, waar we bij Rob en Heidy super goed ontvangen werden met een hapje en een drankje. Janny kwam tussendoor met de boodschap dat het erg gezellig was, maar dat er nog wel een openingswoordje gedaan moest worden in de kerk plus er nog een eerste carnavalsavond aan zat te komen.

Dat wijze advies heb ik opgevolgd en om 18.45 uur werd ik opgehaald door het bestuur, de raad van 11, de jeugdprins en prinses en gevolg plus 't KON om naar de kerk te gaan. Mooi om zo naar de kerk begeleid te worden.

Na de kerk door naar de Petjesbar om er een flink feest van te maken met z'n allen! Het was volle bak in de Petjesbar met Jacques de nieuwe horeca man. Hij wist ook niet wat hem te wachten stond aan het begin van het carnavals seizoen in Overlangel.

Hij had een paar opgepimte dames uit Eindhoven als bar dames rond lopen die bij de mannen wel in goede aarde vielen. Wat een dolle bende was dat! Mijn wijze toespraak van 'innu gu nog', was dat de twidde, derde en vele meer, ook nog wel gingen.

Henk Straatman

M'n oude vriendengroep 'De Chickens' uit Volkel waren ook naar Langel gekomen om een feestje mee te vieren. Ze brachten een prachtige Barnevelder mee die ik aangeboden kreeg. De haan die de zaal rondvloog en luidkeels met het publieke mee zong, kreeg ik later aangeboden door Han van Dijk, toen ik op maandag ochtend de prinsenwagen opstapte. Lekker gegrild, gekruid zo van de barbecue. Hij smaakte op nuchter maag nog lekker ook.

De optocht op maandag met Margriet en CV Ge kunt me w‚ voor de prinsenwagen uit.

Ze was verkleed als prinses en reed in een grote toren voor de prinsenwagen, wat was ik trots.

Carnavals zondag had 't KON een Toeterfestein georganiseerd. Samen met collega muzikanten was dit een gezellige middag lekker keuvelen met een hapje en drankje natuurlijk.

'T KON begeleid de prins heel de carnaval. Van bekendmaking tot zijn aftreden.

Zij dragen de carnaval mee met het hele gevolg van de prins. Menigeen begrijpt niet hoe belangrijk deze mensen zijn totdat je prins bent.

Mijn petje af voor al deze mensen.

Hoe wij carnaval vieren hier in ons dorp is fantastisch. De optocht is mooi met de aantal wagens van omliggende dorpen waardoor we altijd weer een super optocht kunnen realiseren en de zaal en nu voortaan de tent staat gevuld met enthousiaste, gezellige carnavalsvierders van alle leeftijden.

Henk Straatman
Ik sluit af met de herinnering aan de laatste avond als prins Henk d'n Twidde. Heel de zaal op de knieŽn, hand in hand 'Adio amore' luidkeels zingen, samen met Henri van Lagarde.

Momenten om niet te vergeten. Jong en oud die uit alle hoeken terug komen om samen een carnaval af te sluiten. Wat een bijzondere mooie momenten.

Tradities die niet verloren mogen gaan en verbinding van jong en oud is waar het om gaat.

Ik geef het schopje door aan Paul vd Wolk, omdat hij heel wat jaartjes in Overlangel mee draait als een van de kopstukken van cv ge kunt me wa en nu ook als bestuurslid

Het Nachtgravers schopje van...
Volg ons ook via: Facebook, Twitter en Instagram Instagram
© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden