Home > Actueel > Nieuws > Het Nachtgravers schopje van: Paul van de Burgt

Actueel

Nieuws

Het Nachtgravers schopje van: Paul van de Burgt

26 januari 2022 - Iedere 2 weken wordt het schopje doorgegeven aan een Nachtgraver die over zijn of haar favoriete carnavalsmoment vertelt. We hopen dat we de lezers hiermee toch een beetje een carnavalsgevoel kunnen geven.

Verrast, maar vereert ben ik door het doorgeven van het Nachtergravers schopje door Wim aan mijn persoontje. Dank je wel Wim en ik hoop dat het je goed gaat in Grave!!

Tja carnaval, carnaval is het mooiste dat er is......en dat is zeker zo wat mij betreft!! Ik ben geen bestuurlijke Nachtgraver... maar meer iemand die er voor de gezelligheid is en voor wat omzet zorgt zeg maar. Ik moet zeggen dat het bij ons thuis vroeger altijd zo'n drukte was met de carnaval dat ik zoiets had van....oké ik moet nog eens zien of ik dat ook wil. Ons pap was daar veel mee bezig maar vond dat ook oprecht leuk om te doen. Tja en in ieder verhaal van de Nachtgravers duikt hij wel weer ergens op, zegt genoeg denk ik. "Echte Nachtgraver"... zo heeft hij meegelopen tijdens een van de optochten. Mijn kinderen Giel en Jens zijn weer meer van de bestuurlijke Nachtgravers en zijn al prins en Adje geweest. Ik moet zeggen dat ik dan ook trotst ben op deze 3 Nachtgravers!!!

Paul van de Burgt

Optochten
Mijn eerste herinnering (begin jaren 70) aan carnaval is een "dolle" rit vanaf Herpen terug naar Langel onder deskundige leiding van Chris de Reuver. Ik was nog maar zo'n menneke en deed met de straat mee met de optocht, ik weet nog dat iedereen op kop lag in die boot en dat was niet van het drinken, genoeg indruk gemaakt om dat nou nog te weten in ieder geval!!

Paul van de Burgt

Dankzij ons pap ging het, als al eerder gezegd, thuis nog wel eens over carnaval en dus moest er een wagen gebouwd worden. Samen met Gert-jan Janssen en Andre van Dijk (we zaten nog op de lagere school bij de Sluis) maakten we een wagen over de weerman Pelleboer en dat hij er met voorspellingen altijd naast zat. Er zat meer plak en verf op de muren, deuren en kleren dan op dat wagentje!!!! Volgens de Janssen was deze wagen toch wel "het neusje van de zalm", Andre en ik vonden er nog wel wat haken en kruizen aan zitten zeg maar.

Paul van de BurgtIk heb slechts een keer de optocht niet meegelopen, weet eigenlijk niet meer waarom. Voor de rest altijd lekker meegelopen en veul schik gehad. Na wat omzwervingen met o.a. Jeroen Ermers, Mark en Maarten Manders maakten we wat kleine wagens of loopgroepen. In 1985 of 86 begon het serieuze werk bij niemand minder dan Pierre Jaspers. Hier ontstond CV PLOG en het eerste jaar ging dat over de toenmalige kampeerboerderij en de overlast die dat schijnbaar toch wel gaf, volgens Pierre viel dat allemaal reuze mee.

Maar goed, jaren gebouw met Plog en schik gehad, de groep was op een gegeven moment erg groot maar dat loste zichzelf op en de laatste Carnaval hebben we met nog 5 Ploggers de optocht gelopen en Carnaval gevierd. Overigens wil ik er met klem op wijzen dat enige relatie van CV PLOG met vuurwerk tijdens de Carnaval puur toeval is!!!

Pronkzittingen
De pronkzitting.....vind ik altijd een mooie avond zeker toen we nog lekker met z'n allen in de Petjesbar knus bij elkaar zaten met net iets teveel mensen. Legendarische optredens.....ik noem een Dream Factory dat waren nog ons tijden. Herinner me ook nog een act van de Brandput bij Henk Megens in de bus, lag toen onder de tafel van het lachen. Elke 2 jaar zorgden de Nachtgravers er toch weer voor dat er een prachtige pronkzitting kwam waar ik in ieder geval van heb genoten, trouwens natuurlijk ook van de jeugdpronkzitting. Met Plog doen we ook altijd mee en de rondleiding door Langel in een auto met de begeleidende stem van Herman Voet was toch wel lachen....... EURO!!!

Paul van de Burgt

Petjesbar
De Petjesbar.....Rien Arts, Herman Voet en natuurlijk de Janssen da waren gouden tijden voor de carnaval liefhebbers. Alles kon, beetje discussie links en rechts maar wel altijd gezellig en vaak ook een beetje een reünie van mensen die je niet meer dagelijks ziet. Zaal lekker laag, als de prins op de schouders zat, ging hij met zijn hoofd door het plafond!! Toen werd water nog als Gin verkocht, dat kon alleen maar de Janssen!! Gin probleem mee.

In de tent op de Brink is het de laatste jaren prima toeven, maar......niks boven de Petjesbar!!

Toekomst Nachtgraversrijk
Wie het weet mag het zeggen in deze tijd, ik hoop dat we met alle Nachtgravers nog lang carnaval mogen vieren. Toen Giel jeugdprins was en Jens een jaartje later Adje heb ik de Nachtgravers van wat dichterbij meegemaakt met o.a. de sleuteloverhandiging en meer van die plichtplegingen. Was allemaal goed geregeld, zou zeggen ga zo door Nachtgravers complimenten voor hoe jullie het momenteel aanpakken.

Carnaval....een dag of 4 op pad geweest en wat een lekker moment dan als je dan met z'n allen op dinsdagavond op de dansvloer afscheid neemt van de prins van het Nachtgraversrijk en tenslotte moe maar voldaan je bedje weer opzoekt!!!

Rest mij nog het schepje door te geven aan een, mag ik wel zeggen muzikale Nachtgraver die tevens wel eens in het Candlelight van de pronkzitting heeft gestaan, een uitmuntend leider van het KON....Hans van Griensven.

Het Nachtgravers schopje van...
Volg ons ook via: Facebook, Twitter en Instagram Instagram
© Copyright 2024 - Alle rechten voorbehouden